pigemor.dk

en mor-blog med feministisk kant
Indlæg

Mit syn på feminisme: “Hvad kan mænd og drenge som piger ikke kan – andet end at tisse med en tissemand?”

Det er i dag den 8 marts – Kvindernes Internationale Kampdag. Og det her er samtidig mit første indlæg som pigemor-blogger. Datoen taget i betragtning finder jeg det oplagt, at starte med lidt tekst om, hvordan jeg forstår begrebet feminisme:

Kort og godt handler feminisme for mig om at mænd og kvinder (og alt det midt imellem) med største selvfølgelighed bør have lige rettigheder og muligheder indenfor alle livets områder.

Det betyder ikke, at jeg mener, at mænd og kvinder bør være ens – ligesom jeg heller ikke mener, at der er én rigtig måde at være, hverken kvinde eller mand på.

Med andre ord er feminisme for mig lig med kampen for lighed, respekt og tolerance af menneskers forskellighed – i al almindelighed.

Et gennemgående tema for mine indlæg her på bloggen bliver, hvordan jeg i dagligdagen møder kønsstereotyper – som jeg mener – hvis de forbliver uimodsagt – kan påvirke mine piger på en uheldig måde.

Det handler ikke om at mine døtre ikke må være ”piger” i traditionel forstand. De må gå lige så meget til den i lyserødt tyl og Barbie som de vil. For mig er det bare vigtigt, at de ved, at de ALTID har friheden til at vælge noget andet, hvis de vil.

Mine skønne ældste tøser som hhv. Rock Star og Wonder Woman fra sidste års fastelavn. Det var enden på prinsesse-æraen for de to.

Jeg er altså på ingen måde ”hellig” når det kommer til at udfordre kønsstereotyper – og jeg skal være den første til at indrømme, at jeg ikke aner, hvordan man sætter en lampe op. Jeg lader glædeligt min mand gøre det igen og igen.

Måske du tænker, hvordan jeg så rusker op i kønsnormer overfor mine børn, når det er farmand, der bygger reol mens jeg står i køkkenet og bager boller?

Det handler for mig om bevidsthed og dialog. Mine døtre skal vide at det selvfølgelig ikke er forbudt at agere kønsroller på old school manér, så længe man har det godt med det – og der er tale om et bevidst valg.

Problemet er når man pr. automatik falder ind i nogle bestemte kønsroller. At man gør ting/lader være med at gøre ting, fordi det på mere eller mindre indirekte facon forventes af én.

Sidste vers af rødstrømpesangen fra 1976 “Vi går med røde sokker” (som mine to ældste piger naturligvis kan udenad) opsummerer mit feminisitiske standpunkt på bedste vis:

“Det var som bare pokker
vi går med røde sokker
hvad kan mænd og drenge
som piger ikke kan
andet end at tisse
med en tissemand?”

7 Comment

  1. Enig med hvert et ord, hvor er du sej, Silke. Og rigtig fed vinkel, jeg har selv tænkt en del over, hvad jeg som kvinde giver videre til mine døtre. Særligt for nyligt da jeg så den 2 årige stå der foran spejlet og lege at hun lagde makeup alt imens hun sagde: “jeg får lige ansigt på, og jeg bliver så fin!” Min første reaktion var at le, men derefter fik jeg lidt ondt i hjertet. For hun HAR jo et ansigt, det smukkeste af alle. Og hun ER så fin. Tænk hvis hun vokser op med troen om, at man først er smuk når man får makeup på, og hvilket ansvar har jeg, når jeg står der foran spejlet hver morgen. Også da snakken fald på plastikkirurgi i mødregruppen forleden, måtte vi alle ærligt indrømme at der var kommet ting og sager efter børn, som man gerne ville have “ordnet” – rent hypotetisk snak. Men dér kan jeg virkelig mærke, at selvom jeg ikke længere er gravid eller ammende, så er min krop stadig ikke min egen. Den er stadig deres, og noget de skal kunne spejle sig i, og de skal på sigt kunne hvile sig i deres egen krop, og jeg har et kæmpe ansvar herom, for jeg er slet ikke i tvivl om, at min egen selvopfattelse kommer til at have en afgørende rolle på dette. – måske en idé til et indlæg. Men super spændende, glæder mig til at følge det

    1. Fedt at høre dine refleksioner Ortal om nogle af de temaer som der helt sikkert er mange af os “pigemødre”, der har til fælles/kan genkende i vores døtre. Og super fed ide at tage det tema op med, hvordan vores selvopfattelse som mødre påvirker vores døtre….det vil jeg meget gerne vende tilbage til 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *