Hvis du mangler en både god og lærerig bog til dig selv og din datter eller søn – her til sommerferiens læsning – kan jeg varmt anbefale det nyudkomne værk: “107 danske Pippi-piger”.

Bogen, der er skrevet af tekstforfatter og mor til 3 Merete van den Berg, er inspireret af de populære “Godnathistorier for Rebelske Piger”. Dog er fokus her på betydningsfulde DANSKE kvinder – historiske og nutidige – fra 1500-tallets storgodsejer Ellen Marsvin til popsangeren Mø.

I en verden, hvor kvinder sjældent får den anerkendelse de fortjener for deres bedrifter – er værket et kærkomment bidrag til det udvalg af børnevenligt feministisk litteratur som (og gudskelov for det) stødt vokser.

boganmeldelse af 107 danske pippi-piger
Alma nærstuderer bogen før sengetid.
Lone Droscher Nielsen i 107 danske Pippi-piger
Indtil videre har Alma været mest interesseret i afsnittet om Lone Dröscher Nielsen, der har oprettet verdens største center for syge og mishandlede orangutanger i Borneo.

Endeligt er det muligt, at man som forælder på en rimelig tilgængelig måde kan inspirere sin datter til, at hun SELVFØLGELIG kan, hvad hun vil med sit liv. Dét er også det gemmengående formål med “107 danske Pippi-piger”. Et budskab, der understreges en ekstra gang på bogens sidste side, der er dedikeret til citatet: “Der er så mange veje at gå. I dag er en god dag at begynde. YEAH!”

På alle måder er det bare fedt, at der nu også findes en dansk version af den her bogtype. Selvom vi i Danmark ofre bryster os af at være åhh så ligestillede – ja så halter den som bekendt også indimellem her. Som når vi taler ligeløn, kvinder i lederstillinger und so weiter…

Bogen kommer i de korte illustrerede kapitler godt omkring rigtig mange FORSKELLIGE danske kvinder fra forskellige tidsepoker: Sportskvinder, videnskabskvinder, dronninger, forfattere, kvinder der arbejder i underholdsningsbranchen osv. Mange af dem har jeg aldrig før hørt om som seismologen (noget med jordskælv) Inge Lehman. Men tænk engang hun boede på Østerbro som vi gør nu – og pludselig er der skabt en nærhed – der er vigtig for identifikationen…

Også er der naturligvis også en masse mere mainstream kendte personligheder som Ritt Bjerregaard, Ulla Terkelsen og Karen Blixen – for blot at nævne et par…

boganmeldelse 107 danske pippi piger
Yael der er næsten 8 år kan sagtens selv læse med i bogen.
Nadia Nadim i 107 danske pippi-piger
Yael er meget optaget af fodbold for tiden og hun kan derfor rigtig godt lide afsnittet om Nadia Nadim. Hun er vildt fascineret af at Nadim, som det står i bogen, BÅDE spiller på landsholdet og er uddannet læge.

Det hele er skrevet i et sprog, hvor mine ældste døtre på snart 8 år fint kan være med. Der kan godt snige sig en del fremmedord eller nye begreber ind – som når det beskrives at fysikprofessoren Lene Vestergaard Hau efter at have fået sin ph.d. i teoretisk fysik søgte til atomforskningscentret i Geneve. “Hva er teo…det der fysik mor?” Men så kan man jo få en lille snak om det…og måske også selv blive klogere…

Alt i alt synes jeg at “107 danske Pippi-pippi” er meget mere end bare hyggelæsning. Det er et lille stykke vigtigt danmarkshistorie som børn og voksne af både han og hunkøn kun kan blive klogere af at læse.

Vores døtre har ret til frihed og lighed – og det skal de vide. Det skal de lære. Vores sønner har ret til at kende den del af historien, der ikke kun er skrevet af mænd. De har ret til at blive gode mænd, der respekterer kvinder ved at høre om, hvor forskellige kvinder kan være.

Det var hermed en venlig opfordring til at få anskaffet “107 danske Pippi-piger” – og til at få læst den med alle dine børn.

God læselyst og rigtig god sommer!